Finland ligt ver weg en je kan er niet komen zonder een veerboot te nemen. De meeste campers nemen de boot vanuit Travemünde of Tallin. Maar behalve dat dat duur is en lang duurt, kan het ook leuker: via de Åland eilanden.

Grisslehamn

Even ten noorden van Stockholm ligt Grisslehamn, een schattig vissersplaatsje. Bij Grisslehamn ligt de camping Folkskolevägen, reserveer deze wel van te voren, want het is bij de Zweden zelf een populaire camping. Vanuit het gezellige haventje vertrekt de veerboot naar de eilanden. Deze kan je van te voren boeken, maar dat hoeft niet, je kan ook gewoon naar de pier rijden en daar een kaartje kopen. 

Je komt op Åland aan op het eiland Eckerö en even verderop ligt de hoofdstad Mariehamn. Je bent nu officieel al in Finland, maar de cultuur en de taal is hier nog Zweeds. Toen Finland in 1917 zelfstandig werd, was er discussie of Åland Zweeds of Fins was. De Verenigde Naties bepaalden dat het een zelfstandig gedeelte binnen Finland moest zijn en dat is het nog steeds. Mariehamn is een leuk plaatsje, maar neem vooral een of twee dagen om het hele eiland rond te rijden. Je kan bijvoorbeeld een nacht blijven op de camping in Mariehamn en een andere op camperplaats Getabergsvägen.

Neem even de tijd om je volgende boot uit te zoeken. De kaartjes voor de diverse ferries zijn te koop bij Ålandtrafiken in Mariehamn, maar het is handiger en veel goedkoper om ze te kopen via hun website. Je kan de noord- of de zuidroute nemen en diverse tussenstops inplannen.  

Neem bijvoorbeeld de noordroute: rij via bruggen en dammen van eilandje naar rots naar eilandje naar Värdö . Stop onderweg bij Kastelholm, een groot gerestaureerd kasteel uit de veertiende eeuw. Het kasteel was oorspronkelijk gebouwd op een vrij liggende rots, maar omdat de aardkorst hier langzaam stijgt, ligt het inmiddels op een groter eiland.

Vanuit Hummelvik gaat er een boot naar Torsholma op de Brändö keten van eilanden. Een paar kilometer voor Hummelvik kan je overnachten op een speciale camperparkeerplaats op het eilandje Gresholm.

Ook Brändö is een hele keten van eilandjes en rotsen verbonden  door bruggen en dammen. Koffie drinken doe je bij Trixie’s Café, het enige café en dus zit iedereen daar. Je kan overnachten op de Brändö Stugby Camping, maar ook parkeren op de parkeerplaats van een jachthaventje of de vertrekplaats van een veerboot. 

De volgende veerboot gaat vanuit Åva, het laatste eilandje van de Brändö keten naar Kustavi, het laatste eiland voor het vaste land van Finland.  Kustavi is een populaire, levendige badplaats. Hier maak je voor het eerst kennis met de typische opbouw van een klein Fins stadje: het centrum concentreert zich rond een kruispunt met de S-supermarkt, de kerk en even verderop wat restaurants met terrasjes en wat winkels. Even buiten Kustavi kan je overnachten op camping Kustavin Lomapalvelut. 

Aangekomen in Finland!

Finland is enorm groot en de afstanden zijn altijd groter dan je verwacht. Finland kent nauwelijks camperplaatsen zoals wij die kennen. Meestal zal je wild staan aan een schitterend meer:  je mag op alle parkeerplaatsen bij strandjes en picknickplaatsen mag overnachten. Het dichtstbij een camperplaats zoals wij die kennen, komen sommige jachthavens die soms plaatsen met stroom hebben voor campers. De paar campings zijn over het algemeen uitstekend en bieden alle mogelijke voorzieningen. 

Wie naar Finland gaat, gaat voor de natuur, niet  voor de mooie steden. toch zijn er een paar plaatsen die je niet mag missen. Uiteraard de hoofdstad Helsinki niet, maar als je via de  Åland eilanden bent aangekomen, zit je al flink ten noorden van Helsinki.

Turku

Turku is een gezellige stad met talloze terrasjes langs de rivier de Aura. In 1827 is Turku afgebrand en in de 19e eeuw compleet nieuw ontworpen  door de stadsarchitect van Helsinki: C.J. Engel  Alleen het kasteel en de kathedraal zijn nog over van de oude stad. Beide zijn gebouwen in een andere stijl dan wij gewend zijn.  Vlakbij het kasteel is het Forum Marinum, het scheepvaartmuseum met een museumhaven en alles wat je je maar wensen kan.  In Turku kan je uitstekend overnachten op de parkeerplaats van het Ruissalo park en met de fiets de stad in gaan.

Tampere

De allerhipste stad en de culturele hoofdstad van Finland. Het was een stad met vooral veel textielindustrie, maar mede dankzij het succes van Nokia is het nu vooral een IT stad en dat brengt veel moderne kunst en hipsters met zich mee. Hoewel er zeker ook oudere architectuur is, ga je naar Tampere vooral voor de moderne cityscape, het lichtfestival en het moderne culturele leven met talloze muziekfestivals en theaters. Ontdek ook het industrieel erfgoed dat inmiddels omgetoverd is tot moderne art centra en broedplaatsen van jong talent. Reis je met kinderen? Ga dan vooral naar het Moemim museum, gebaseerd op de boeken van Tove Jansson. Overnacht in Tampere op camping Härmälä. 

Savonlinna

Sinds in de 19e eeuw diverse meren met elkaar verbonden zijn door kanalen, is Savonlinna een belangrijke havenstad. Ooit bepaalden prachtige stoomboten die het openbaar vervoer vormden in het binnenland, het beeld. Deze schepen vervoeren nu nog steeds toeristen op het grote Saimaa-meer. Sinds het Saimaa-kanaal de Finse meren verbindt met de Finse golf, vaart er op de meren ook veel binnenvaart, ook uit Nederland. Het toeristisch centrum van Savonlinna concentreert zich rond het prachtige Olavinlinna kasteel uit 1475. Je kan in Savonlinna vlakbij het kasteel op de parkeerplaats overnachten, maar rustig slaap je hier niet. Wellicht is het verstandiger naar de camping in Nyslott te gaan. 

Kajaani

Misschien niet de meest spannende stad van Finland, maar wel de moeite waard om te bezoeken. Midden in de rivier ligt een kasteelruïne uit 1604, de Kajanenborg. Er is vreemd genoeg niet zo heel veel van de ruïne te zien omdat een belangrijke toegangsweg tot de stad dwars over de ruïnes heen is aangelegd. Fascinerender aan Kajaani is het piepkleine Ämmäkoskikanaal dat een flink verval tussen twee meren overbrugt. In vroeger tijden werd het gebruikt voor de teerboten: Finland was de grootste leverancier van Europa van teer en het teer werd in grote vaten met lange roeiboten naar Oulu gebracht en van daaruit verscheept naar onder andere Nederland. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is het kanaal in volle glorie hersteld en nu vindt er jaarlijks een roeiwedstrijd met teervletten plaats.  Aan de centrumkant van het water, naast het marktplein is bij de jachthaven een grote parkeerplaats waar je mag overnachten.

 Suomussalmi

In de omgeving van Suomussalmi zijn twee interessante plaatsen om te bezoeken. Op de Raatteentie, de weg naar Raate, wonnen de Finnen in 1939 een belangrijke slag tegen de Russen. Er is een museum aan gewijd en een herdenkingsveld voor alle slachtoffers. Interessant is het om te leren over de drie oorlogen die in Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog woedden. Het geeft een compleet andere kijk op de oorlog en op wat fout en wat goed was.

Net ten noorden van Suomussalmi ligt een weiland wat zowel indrukwekkend als super simpel is: the Silent People. In een gigantisch groot veld staat een enorme massa mensen, bijna duizend, zomaar te staan. Zo lijkt het. In werkelijkheid zijn het aangeklede houten kruisen, met een grote graspol bij wijze van hoofd. De interpretatie mag je helemaal zelf bedenken, maar juist hier, zo vlakbij de slag om Suomussalmi, komt het beeld van de zwijgende massa wel heel sterk over.

In Suomussalmi kan je uitstekend overnachten op de parkeerplaats van de jachthaven.

Rovaniemi

Wie zover noordelijk is gekomen, moet natuurlijk even op bezoek op de kerstman die het hele jaar door kantoor houdt in zijn eigen dorp net buiten Rovaniemi. Tegenover het dorp is een uitstekende, zakelijke camperplaats die gereserveerd en betaald moet worden via internet, het juiste adres en de handleiding staan op het bord bij de ingang. 

In Lapland grenst Finland aan Zweden en Noorwegen. Hier kan je de grens oversteken en via Zweden weer terugrijden naar Nederland.