Ga je naar Rügen, neem dan vooral de fiets mee! Het loont de moeite om ter plaatse een fietskaart te kopen, want er zijn veel fietspaden die niet langs wegen lopen. Omdat het eiland toch best groot is, vooral door zijn grillige vormen, heeft de bus een speciale fietsaanhanger. Het is dus mogelijk om een redelijk centrale uitvalsbasis te kiezen en van daaruit met de fietsbus naar een regio te gaan en daar alles met de fiets te bekijken. 

Ieder rondje Rügen begint en eindigt in Stralsund omdat hier de brug is naar het eiland Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Gelukkig is dat helemaal niet erg: Stralsund was een van de eerste Hanzesteden en de hele binnenstad is gerestaureerd en UNESCO historisch erfgoed.  De camperplaats, de Caravanstellplatz, ligt buiten het centrum, dus pak de fiets en ga daarmee de stad in. Bekijk vooral het Stadhuis en de Nicolaikirche. Wie dorstig geworden is van alle cultuur kan net ten zuiden van de stad binnenlopen bij de Störtebeker Brauerei voor een tour met uitgebreide proeverij.

Putbus

Rijd de brug over naar Rügen richting Putbus, het vroegere centrum van het eiland. Dit is de eerste officiële badplaats en is in 1810 helemaal volgens plan gebouwd. Het stadje is op zich klein en bestaat vooral uit een verbazingwekkend groot achtkantig plein, het Circus, met een obelisk in het midden en omringd door grote witte gebouwen die allemaal rozen voor de gevel hebben. Het kasteel van Putbus mag dan verwoest zijn, het prachtige park is er nog wel en wat bijgebouwen waaronder de orangerie. Overnacht bij de haven van Putbus, Lauterbach: hier zijn twee uitstekende camperplaatsen: een aan de weg en een bij de jachthaven. De haven zelf is erg gezellig met leuke restaurants en terrasjes, waar je ’s avonds heerlijk kan eten. Ook vertrekken van hieruit diverse boottochten, onder andere om zeehonden te spotten. 

Thiessow

Vanuit Putbus gaat het eerst naar het schiereiland Thiessow met zijn prachtige stranden en op dinsdag en donderdag de Rügen-markt met kunst, biologische waren en speciale Rügense producten zoals barnsteen sieraden en de complete lijn Sanddorn producten. In de buurt van Thiessow liggen leuke dorpjes als Groβ Zicker met het schattige Pfarrwitwehaus. Het haventje van Gager  is op zich niet spectaculair, ware het niet dat je er met de camper op de kade mag overnachten en met een beetje geluk kan genieten van een fantastische zonsondergang.

Sellin en Binz

Nu weer terug naar het noorden, de kust volgend. Je komt dan eerst in Sellin met zijn prachtige pier en daarna in Binz, het toeristisch centrum van Rügen . Binz is helemaal, maar dan ook echt helemaal, gebouwd in Bäderarchitektur. Dat is een speciale stroming in de Duitse architectuur in de 19e eeuw voor badplaatsen aan de Oostzeekust. Prachtige witte gebouwen van drie, vier étages hoog met balkons, veranda’s, veel Jugendstil en kleuraccenten in olijfgroen, bordeauxrood of beige. Overnachten is lastig in Binz, maar mag op de grote, maar dure parkeerplaats.  Ook kan je op de Wohnmobil-Oase bij Prora overnachten en op de fiets naar Binz gaan.

Prora

Iets verder noordelijk ligt Prora, een plan van Hitler, maar van een heel ander soort dan de plannen die wij gewoonlijk van hem kennen. Hij vond dat hardwerkende arbeiders recht hadden op vakantie en bouwde een vakantiecomplex waarbij iedere kamer zeezicht had. Het werden acht flatgebouwen van 550 meter per stuk, in totaal dus 4,5 kilometer. De huidige overheid had natuurlijk een probleem:  wat te doen met Prora? Het staat er nog, maar wordt langzaam maar zeker opgeknapt. In een gedeelte zitten nu bejaardenwoningen, in een ander luxe vakantieappartementen, er is een school, een jeugdherberg en uiteraard is er een museum met een stukje dat in de oorspronkelijke staat is gehouden. 

Recht tegenover Prora ligt een grote camperplaats genaamd ‘Wohnmobil-Oase’ met ruimte voor zo’n 150 campers. Je kan ook kiezen voor de Privat-Strandparkplatz Ostseeblick een basis parkeerplaats-met-zeezicht zonder faciliteiten. Deze camperplaats ligt iets ten noorden van Prora, maar er loopt hier vandaan een vrij liggend fietspad helemaal tot aan Binz. 

De kliffen van Rügen

Rij via Sassnitz naar het natuurpark Jasmund. Dit is waar de beroemde kliffen van Rügen zijn. De bekendste is de Königsstuhl. Een prachtig gebied om rond te wandelen. Je kan hier overnachten op de camperplaats in Lohme, of de Krueger Naturcamping.

Breege

Zin in strand?  Het hele stuk tussen Glowe en Breege is één lang prachtig zandstrand. Rij door naar camping Freizeit am Wasser in Breege/Juliusruh of de camperplaats naast de Knaus camping, maar hier is het strand ietsje minder. Vanuit Breege kan je met de boot een dagje naar het eiland Hiddensee. Absoluut de moeite waard. Neem de fiets mee op de boot en je hebt een leuke dag op weer een heel ander soort eiland. 

Wittow

In de noordoosthoek van Rügen ligt op het schiereiland Wittow het plaatsje Putgarten en even verderop kaap Arkona met de vuurtoren. Vergeet niet onderweg uitgebreid te stoppen in het vissersdorpje Vitt! Completeer dit rondje door via Altenkirchen naar het gezellige dorp Wiek te rijden. Uiteraard staat er in Altenkirchen een mooie oude kerk, maar spannender is de fascinerende begraafplaats met hele oude familiestenen. Tegenover de kerk zit het Hof Café, met in de binnentuin een van de leukste restaurantjes van heel Rügen. Overigens is dit hele rondje ook in één dag te befietsen, bijvoorbeeld vanuit de camperplaats in Wiek. Voor zon-zee-strand overnacht je op een van de campings aan de noordkust. 

Gingst

Neem zuidelijk van Wiek de veerboot , de Wittower Fähre naar Gingst, een verrassend leuk dorpje met veel horeca rond een plein en een uitstekende camping. Maak vanuit hier een fietstocht over het schiereiland Ummanz. Vlak voor de brug naar het eiland zit een grote boerderijwinkel: Kliewe, met veel Rügense producten. Vijftig meter over de brug zit een leuke keramiekwinkel. Verder is Ummanz vooral veel prachtige natuur. Aan de westkust zit een grote surf- en kitesurfschool en dat is dan ook de plek waar de jongeren op Rügen zich verzamelen. Met als gevolg dat hier, naast de jeugdherberg, een hele leuke openluchtbar zit, de Tiki Bar, waar regelmatig live muziek is. 

Sluit het rondje Rügen af met een bezoek aan de hoofdstad Bergen, de grootste, maar minst interessante stad van het eiland. De camperplaats van Bergen is wat betreft voorzieningen wel de beste van het eiland. Bezoek vanuit Bergen Ralswiek, een klein havenplaatsje dat wereldberoemd is door de Störtebeker Festspiele. Dit is een groot openluchttheater waar in de zomer piratenverhalen rond de Rügense piratenheld Klaus Störtebeker opgevoerd worden. Het verhaal kan variëren, maar altijd is het een enorm spektakel met kanonnen en oude schepen die aanmeren.

Vanuit Bergen kan je in een keer door het minst mooie deel van Rügen terugrijden, de brug over naar Stralsund.